עיסוי בשיטות שונות ושעורי תנועה, להרגעת כאבים, טיפול בבעיות אורטופדיות ויציבתיות, למנוחה טובה יותר, בריאות והתחדשות.
לפרטים ותאום טיפול התקשרו או שילחו הודעה 058-5551662
אשמח לראותכם!
עיסוי בשיטות שונות ושעורי תנועה, להרגעת כאבים, טיפול בבעיות אורטופדיות ויציבתיות, למנוחה טובה יותר, בריאות והתחדשות.
לפרטים ותאום טיפול התקשרו או שילחו הודעה 058-5551662
אשמח לראותכם!
מטופלת שאלה אותי מה זה צ'י.
אקדים ואומר שבכוונה אני כותבת את התשובה בבלוג ולא כמאמר, כי זה נושא גדול, שאפשר להרחיב בו מאוד ואני רוצה הפעם דווקא לתת תשובה קצרה ומעשית למי שנתקל במושג הזה בפעם הראשונה.
ועוד, חשוב לי להדגיש שהתשובה ניתנת בענווה ולא מתיימרת להיות מדעית, מוחלטת או יחידה. לא רק זה - ייתכן שהייתי נותנת תשובה אחרת לו מטופל אחר היה שואל. המטרה כאן היא לחבר את הקורא לרעיון של צ'י, ולתת לו כלים לחפש בעצמו את התשובה שלו.
משמעות מילולית:
התרגום המקובל של המונח צ'י לעברית הוא "אנרגיית(*) החיים". זהו מושג שמגיע מגיע מסינית, וקיימים לו מונחים מקבילים בכל תורת גוף-נפש מהמזרח שנתקלתי בה: "קי" ביפנית, "פראנה" בהודו וכן הלאה. אגב אני עדיין מחפשת מקביל ביהדות, כרגע אני בסברה שיכול להיות שהידע הזה הוחבא יחד עם סודות נוספים, כיוון שהעבודה היהודית מחפשת תיקון מכוון אחר. זה באמת כבר נושא למאמר מקיף יותר. מכל מקום, יש הבדלים ודקויות בהקשר לשימוש במונח גם בין עמי המזרח, לכל מקום מיתולוגיה אחרת ודרכים אחרות ל"חידוש", הפעלה ו/או שינוע אנרגיית החיים המדוברת, אבל יש גם משותף:
משמעות מעשית:
בין אם פראנה, צ'י או קי, עד כמה שהבחנתי ולמדתי, המשותף הוא שכולם מסכימים שזרימה הרמונית מביאה בריאות, וחוסר זרימה, או זרימה בלתי מבוקרת של אותו כח, מביאים למחלות מסוגים שונים. ולהיפך: בריאות ומצב רוח שליו יתבטאו בזרימת אנרגיית חיים הרמונית ותקינה.
מהות הצ'י
למתעניין המערבי, אפשר להסביר את המונח צ'י כשיכלול של כל תהליכי החיים וההשפעות ההדדיות של הגוף החי עם סביבתו, הקרובה והרחוקה, והתודעה החיה ככל שהיא קיימת. למשל: הצ'י של אדם ברגע נתון יהיה סך כל מצב זרימת הדם, הלימפה, מתח השריר (טונוס שריר), הפעילות העצבית שלו (שמתבטאת עבור המדע גם במתחים חשמליים וגם בתופעות כימיות) , פעילות מערכת העיכול, היציבה של האדם (גם בכללי וגם באותו רגע נתון), וכו', ביחד עם מצב רוחו, ועם תנאי סביבה חיצוניים שבהם גדל, ושבהם הוא נמצא באותו רגע כמו טמפרטורה, לחות, שדה חשמלי וכו'.
דוגמה פשוטה: אדם ממוצע, בריא, עם יציבה סבירה, עייף מאוד ערב אחד, וכתוצאה מהעייפות יושב בצורה שפופה מאוד מול הטלויזיה. באותו רגע, הישיבה השפופה מפעילה לחץ על בית החזה שלו, דבר שמעיק במקצת על הנשימה ופעילות הלב שלו למשל. נוכל לומר שהצ'י של ידידנו זורם בפחות חפשיות מהזרימה בבוקר, כשהוא יושב זקוף ונושם בחפשיות. נוכל גם להגיד שזרימת הצ'י שלו מופרעת באותו רגע יותר באיזור האיברים הפנימיים שעליהם הוא מעיק כשהוא שפוף. ברור לנו אינטואיטיבית, שאדם בריא שיושב ערב אחד בשפיפות, לא יגרום נזק מתמשך לעצמו - לילה של שינה טובה יחזיר לו את כל החיות. באותה מידה ברור לנו שאם יתמיד בישיבה השפופה במשך שנים ולזמן ארוך כל פעם, יהיה לכך אפקט גדול יותר: כנראה שהישיבה תשפיע על היציבה שלו גם כשהוא עומד, והלב והריאות שלו יתחילו לחוות מועקה גם בזמן עמידה.
שימושים:
רפואה - תורות הרפואה המסורתיות של המזרח עוסקות בדרכים לשמירת זרימת אנרגיית חיים תקינה, חידושה ותיקונה במידה שנפגמה. וזאת ע"י תזונה, הרגלי חיים, פעילות גופנית, עיסוי, דיקור ועוד.
אמנויות לחימה - תחום זה עוסק רבות בשימוש באנרגיית החיים כדי להפוך ללוחם בלתי מנוצח - להיות מסוגל להפעיל כח "על טבעי", להצליח לשלוט במתקיף עוד לפני שהוא תקף, להגיע לזריזות בלתי נתפסת. בוודאי נתקלתם בסרטונים של הדגמות שבירת ערימת לבנים עם היד - הלוחם מדגים עד כמה הוא מסוגל להשתמש בצ'י להפעלת כח שנראה כבלתי אפשרי.
דת ומיסטיקה - תורות המזרח מדברות הרבה על הארה שמגיעה כתוצאה מתרגול שליטה בצ'י / פראנה, חיבור "הצ'י האישי" ל"צ'י של היקום" כדי להשיג חוויות, התגלויות, תובנות, יכולות על טבעיות, אריכות ימים ועוד.
הגברת יכולות - ענפים שונים של עבודה עם אנרגיית החיים מיועדים לשיפור קוגניציה (תפקודי מחשבה), זריזות, כח פיזי והישגים ספורטיביים.
איך עובדים עם צ'י:
דרכים רבות, ואין אחת שתתאים לכולם. אבל בבסיס העבודה עומד העיקרון שאנחנו יכולים להרגיש פיזית, את המתחרש בגופנו, ודרכו גם את המתרחש בסביבתו. לכן רוב העבודה היא לחדד את הרגישות, ובו זמנית לנקות את ההשפעות המנטאליות (פסיכוסומטיות) שלנו על יכולת התחושה שלנו. זאת כיוון שהמצב המנטאלי שלנו כמובן הוא אחד הגורמים שמשפיעים ומושפעים ביותר על מצב הצ'י. לכן באמנויות כמו צ'י קונג ויוגה, יש הכתבה למצב מנטאלי נייטראלי ככל האפשר, כדי להיות במקום בו אנחנו יכולים להתבונן, ללמוד, ואז להפעיל ולכוון את הזרימה לפי מה שלמדנו. אפשר להמשיל מצב רוח נייטראלי ליכולת לשבת על גדת הנהר ולהתבונן במים הזורמים, לעומת מצב רוח נרעש בו אדם הוא כבול עץ הנסחף במים ללא שליטה. התירגול שמיועד להביא אותנו לרגיעה המנטאלית הזו נקרא מדיטצייה. גם כאן, סוגים רבים, חלקם משלבים תנועה, חלקם משלבים תפילה, וכו'.
* הפיסיקה מגדירה אנרגיה לעיתים כ"כמות העבודה היכולה להיעשות על ידי כוח". נראה שבעצם, יש כאן שימוש נכון במילה, כשמחשיבים את כל הגורמים שיתוארו בהמשך כמרכיבים את ותורמים לכח החיות.