תגובת הגוף לעיסוי רקמות עמוק

מעיין ד', 07/01/2015 - 20:07

לעיתים קורה, שלאחר עיסוי רקמות עמוק, יום-יומיים אחרי מופיעים כאבים עזים.

מספר גורמים יכולים להביא לכך:

  1. הרקמות שקיבלו דם ונוזלי לימפה, לאחר זמן רב שהזרימה בהן הייתה מעטה או לא תקינה, מפנות מתוכן כל מיני חומרי פסולת שהצטברו בהן עם הזמן. החומרים האלה והטיפול של הגוף בהן עשויים לעורר תחושת כאב. זו תופעה מוכרת, שבצורה החזקה שלה נקראת גם "משבר ריפוי" (Healing Crisis). תגובה זו לעיסוי אינטנסיבי חזקה יותר אצל מעשנים, אנשים שצורכים קפה ואלכוהול בכמויות גדולות, או חיים בסביבה עם זיהום אוויר חמור. 
  2. עצבי חישה שהגיעו, עקב לחץ ישיר של שריר תפוס, חוסר זרימת דם סדירה, או עקב כאב מתמיד, למצב של חוסר תפקוד, חוזרים לפעול.. נפוץ אצל מי שקיימת אצלו "מחלת מקצוע", עצב באגן, בגב או בשרש כף היד למשל, שהפסיקו להעביר תחושה עקב שימוש אגרסיבי רצוף בשילוב עם חוסר מנוחה מספקת.
  3. שרירים או גידים שעברו מתיחה או דחיסה חזקים הרבה מעבר לטווח שהם מורגלים בו. מועדים לכך יותר אנשים שיושבים הרבה שעות בעבודה ולא משלימים פעילות גופנית מספיקה, שגופם פיתח נוקשות גבוהה.
  4. תגובה פסיכולוגית: לפעמים עבודה גופנית רצינית מעוררת בנו תגובה נפשית חזקה, מעלה למודעות שלנו עניין כללי או ספציפי לאיבר בגוף, שמקושר אצלנו ליחסנו עם ההורים, המשפחה, מקומנו בחברה מקום העבודה וכו'. למשל, מיגרנות שמקורן הגופני בשרירי צוואר תפוסים, אבל מקורן הראשוני הוא נפשי. 

מה עושים?

הכאב מראה על כך ש"משהו קרה" בטיפול, שהגוף שלנו לא היה מוכן לו. לכן קודם כל - ברגע שבחשיבה שלנו אנחנו מוכנים לקראתו, אנחנו יכולים לבחון אותו, ואם הוא "מרגיש בסדר" כדאי לקבלו בברכה. אך אם אתם מרגישים שזו יותר מסתם תגובה בריאה, אפשר ורצוי לפנות אליי עם שאלות. וכרגיל, בכל מקרה של ספק  יש לפנות לרופא, וליידע אותי. 

הדבר שמקל ביותר על הכאב הוא בד"כ להגיע לטיפול נוסף במרווח של יומיים עד שבוע מהטיפול הראשון בהתאם למצב, וזאת כדי לזרז ולהשלים את תהליך הריפוי שהתחלנו בו. בנוסף באחריותנו לשתף פעולה עם התהליך, הנה כמה הצעות.

דרכים לעזור לכאב לעבור מהר:

  1. לעסות בעצמנו את האזור הכואב ובכך לזרז את התהליך שהעיסוי החל בו. אם המקום הכואב אינו מאפשר לעסות אותו בעצמנו כמה פעמים ביום, ואין מישהו זמין להושיט יד, אפשר להשתמש בפינה של משקוף למשל, כדי להפעיל לחץ על המקום הכואב
  2. לעשות תרגילי מתיחה ופעילות גופנית. מומלץ ויעיל ביותר! הצעות לתרגילי מתיחה כלליים אפשר לראות בדף הזה.
  3. להפחית בכמויות קפה, שגורם לכיווץ שרירים, לשתות לימון סחוט טרי (לא משומר!), לאכול ירקות ומאכלים עשירים בסידן ומגנזיום, ובאופן כללי לתת לגוף את החומרים שהוא מחפש כדי לבנות את עצמו מחדש.
  4. לשתות כוס יין/בירה או משקה אלכוהולי שחביב עליכם בסוף היום - גם משחרר ומרגיע, וגם משתן, מעודד ניקוי דם מהחומרים הצבורים שהשתחררו אליו עקב העיסוי. כמובן לא להפריז בשתייה ובוודאי לא להפוך להרגל, בכך מחמירים את הבעיה לטווח ארוך..
  5. לחמם/לקרר את האזור בהתאם לתחושה, ע"י מקלחת חמה, כרית חימום או הנחת קרח על המקום, רטיות לחות על האיזור הכואב, תלוי במקרה. אפשר לנסות בהדרגתיות ולראות מה עוזר. שינוי הטמפרטורה מעודד תהליכים שונים בגוף, וזה נושא ארוך מידיי להיכנס אליו במסגרת המאמר הזה.
  6. לשלב טיפול בדיקור - למי שיכול ומוכן, דיקור מתאים מאוד במקרים מסויימים

כמה מילים על טיפול כימי (תרופתי) בכאב:

קיימות משחות להקלת כאבי שרירים ומפרקים, שעוזרות ברמות שונות. שימו לב שהמשחות ה"מערביות" מכילות הרבה פעמים חומרים סטרואידיים ואחרים שלא תמיד הם בריאים במיוחד, למרות שהם משככים יפה את הסימפטומים של הכאב, וגם יעילים בהעברת דלקות מסוגים מסויימים. קיימות משחות הומאופטיות או טבעיות, שלעיתים אינן פחות יעילות בהקלה מיידית על הכאב, ולעומת זאת החומרים בהן בד"כ "מתערבים פחות" במערכת החיסונית שלנו ובתהליכי הגוף השונים. גם ברבות מהמשחות האלה מצויים חומרים אנטי דלקטיים חזקים מאוד ממקורות טבעיים. מה שטבעי הוא לא בהכרח לא-מסוכן! כך שגם גם השימוש בהן רצוי שיהיה מושכל. לכן , אם הכאב מציק לכם ו"לא בא לכם" להתמודד איתו, אפשר לפנות למשחות, הטבעיות או הפחות טבעיות, ובמקרה כזה כדאי להשקיע כמה דקות ולחשוב באיזו משחה לבחור, ולא ללכת לבחירה האוטומטית שלנו. אין כאן תשובה חד משמעית, כל מקרה לגופו, ובהחלט יש מקום להתייעץ עם רופא שאתם סומכים עליו. החשיבות בבחירת המשחה (או אפילו הכדור משכך הכאבים) היא שהגענו להחלטה שאנו רוצים להקל על הכאב, לכן רצוי לא לכסות את הגורמים לו, כדי שנוכל להמשיך לטפל במקור הבעיה. משחה שתחסל מהר מידיי דלקת למשל, אולי תסתיר ממכם איזה תיקון ביציבה, שריר עומק שעדיין תפוס, או אחד מהרבה מאוד גורמים שאפשר לפתור לטווח ארוך. הריפוי הטבעי הוא תהליך, והבחירה במשחה או כדור כדאי שיהיו חלק מהטיפול ולא יסתרו אותו.